Vážení zákazníci, ak by ste potrebovali pomôcť s výberom sme tu pre vás. Pampuri

Sila prírody v tehotenstve

Je všeobecne známe, že sa neodporúča užívať príliš veľa bežne dostupných liekov počas tehotenstva. Ale čo prírodné látky, bylinky? Mnoho tehotných žien verí, že prírodné prostriedky sú vždy bezpečné, a preto hojne nahrádzajú klasickú farmakoterapiu.

Nenechajte sa oklamať. Dokonca aj medzi bylinkami nájdeme tie, ktoré sa dajú používať bez strachu, tie, ktoré môžete používať opatrne a len v určitých obdobiach tehotenstva a naopak tie, ktorým by sa malo úplne vyhnúť. Dokonca aj medzi prírodnými prostriedkami existujú látky, ktoré by v extrémnych prípadoch mohli ohroziť dieťa alebo negatívne ovplyvniť priebeh tehotenstva.

Takže ktoré bylinky môže tehotná žena používať bez obáv, aby neublížila sebe alebo svojmu bábätku? Všeobecne povedané, bylinné čaje sa môžu užívať len na krátky čas a v malom množstve počas tehotenstva (to platí aj pre tie, ktoré sú označené ako "bezpečné"). Počas tehotenstva sa na dennú hydratáciu odporúča voda, ovocné čaje alebo čaj roibos. Napriek tomu existujú bylinky, ktoré vám môžu pomôcť s ťažkosťami v krátkodobom horizonte. Príklady zahŕňajú:

Harmanček lekársky (Matricaria chamomilla) je výborným pomocníkom pri tráviacich problémoch, zmierňuje plynatosť a má aj protizápalové účinky.

Medovka lekárska (Melissa officinalis) upokojuje, pôsobí proti nespavosti a zmierňuje bolesti hlavy.

Zázvor (Zingiber officinalis) pomáha zmierniť rannú nevoľnosť a tráviace problémy.

V treťom trimestri, alebo skôr v poslednom mesiaci tehotenstva, sa odporúča užívať malinu. Malinové listy (Rubus idaeus) uľahčujú pôrod a posilňujú svaly maternice po pôrode.

Látky rastlinného pôvodu, ktoré sú súčasťou podporných nástrojov na vyvolanie pôrodu, zahŕňajú ľan (Linum usitatissimum), ktorého sliznice pomáhajú ohýbať väzy panvy a prispievajú k začiatku laktácie po narodení. Po pôrode môžeme odporučiť aj dámsky plášť, ktorý pomôže zabaliť maternicu.

Bylinkové čaje používajte v prípade ťažkostí vždy len krátkodobo (max. 14 dní) a nenahrádzajte pitný režim.

V nasledujúcich riadkoch sa zameriame na tie, ktoré patria k rizikovým skupinám a tehotné ženy by sa im mali vyhýbať.

Patria sem napríklad:

Aloe vera. Obľúbené nápoje s touto bylinkou si radšej odpustite. Aloe stimuluje kontrakcie maternice a môže viesť k potratu alebo predčasnému pôrodu.

Fenikel (Foeniculum vulgare) je jednou z bylín, ktoré sa často používajú na dojčenie, ale nenechajte sa mýliť. Počas tehotenstva môže fenikel spôsobiť kontrakcie maternice a vyvolať potrat alebo predčasný pôrod.

Medzi ďalšie tiež zaraďujeme (kostihoj, marakuja, palina, imelo biele, šalvia)

Veríme, že tieto informácie boli pre vás prínosné a pomôžu vám vo chvíľach radostného očakávania , kedy nás telo vie veľakrát potrápiť.

 

 

Pampuri 

            Zdroj: Verra.