Vážení zákazníci, ak by ste potrebovali pomôcť s výberom sme tu pre vás. Pampuri

Prečo nás trápi akné a ako s ním zatočiť?

 

Akné a dôvody jeho vzniku

Akné je chronické zápalové ochorenie mazových žliaz. Prejavuje sa výskytom červených pupienkov, komedónov alebo bolestivých zápalových cýst prevažne v oblasti tváre, dekoltu, ramien či na chrbte. Jeho vznik je spôsobený predovšetkým hormonálnou nerovnováhou a zvýšenou produkciou kožného mazu, ktoré však nie sú typické len pre obdobie dospievania, ale potrápia mnoho ľudí aj v dospelosti. „Akné u dospelých sa najčastejšie objavuje vo veku 25–40 rokov. Hlavnou príčinou sú hormonálne zmeny, ktorými v tomto veku častejšie trpia ženy ako muži. Ženy zmenami prechádzajú prakticky každý mesiac v závislosti od menštruačného cyklu, náročné je aj obdobie tehotenstva alebo menopauzy. Muži naopak mávajú horší priebeh akné v období puberty,“ vysvetľuje MUDr. Lenka Kulmanová zo SKIN CARE Liberec. Aj keď sa príznaky akné u každého prejavujú v rôznej intenzite, stretne sa s ním počas života až 90 percent populácie.

Okrem hormónov vznik akné ovplyvňuje ako genetická výbava, stres, strava s nedostatkom vitamínov a minerálov, fajčenie, alkohol, zle zvolená kozmetika, či už starajúca alebo dekoratívna, tak užívanie niektorých liekov. To všetko sú faktory ovplyvňujúce mieru aj zloženie kožného mazu. Vznik samotného pupienka je potom spôsobený upchatím vývodu mazovej žľazy, čo narúša prirodzený proces odlupovania odumretých kožných buniek. Spolu s premnožením baktérií a hromadením lipidov v žľazách potom dôjde k zápalu, ktorý sa na pleti prejaví v podobe pupienka.

 

Brada, čelo, nos. Ako sa zorientovať v mape akné?

 

Pod rúškom maskné

Počas posledného roku, kedy sme všetci vystavení častému noseniu rúšok a respirátorov, sa navyše objavil nový typ akné. Maskné. Pravidelné a dlhodobé zakrývanie časti tváre rúškami totiž zabraňuje priechodu dostatočného množstva vzduchu. Počas rozprávania a dýchania sa vytvára teplé a vlhké prostredie, kde sa darí baktériám, mastnote a upchávaniu pórov. Trením rúška o pokožku zároveň dochádza k jej podráždeniu a pod kožou v oblasti okolo pier, brady a tváre tak ľahko prenikajú nečistoty z okolitého prostredia. Akné alias maskné je preto razom na svete.

 

Psychika a životný štýl pod kontrolou

Problematická pleť, najmä v ťažších prípadoch, má tiež ťaživý vplyv na psychiku. Býva zdrojom úzkosti a depresie a často vedie k strate sebavedomia. Ľudia sa za svoj vzhľad hanbia a často sa potom stránia spoločnosti. Je však dôležité uvedomiť si, že akné je možné vyliečiť. Vyžaduje si to ale dodržiavať celý komplex pravidiel a niekedy dokonca zmenu životného štýlu.

To znamená hlavne obmedziť príjem nezdravých cukrov a tukov v potravinách a namiesto nich zaradiť do stravy väčšie množstvo ovocia, zeleniny a vitamíny a minerály, ideálny A, C, E a B-komplex, zinok, selén a omega-3 mastné kyseliny. Nezdravé návyky ako stres, fajčenie a alkohol je dobré vymeniť za pohyb a dostatočný spánkový režim. Totiž v noci v pokožke prebiehajú regeneračné procesy, a pokiaľ na ne nie je dostatok času počas spánku, prejaví sa to dlhodobo ako skorším starnutím, tak aj celkovým zhoršením stavu pleti.

Na vyriešenie problémov je potrebná aj konzultácia s lekármi a pravidelné návštevy kozmetických salónov, kde je možnosť nastaviť liečebný postup priamo na mieru. Kozmetička dokáže pleť správne vyčistiť a poradie vhodnou kozmetikou. Dermatologička zase môže ponúknuť ošetrenie modernými metódami. Návšteva odborníka sa naozaj oplatí a stojí za to absolvovať ju.

 

Kozmetika (nie len) na doma

K správnej kozmetickej starostlivosti o pleť s akné pre vás máme mnoho osvedčených produktov aj nový rad Starostlivosť pri aknóznej pleti. Komplexné bylinné extrakty tu podčiarkuje sila klinčekov, ktorý si poradia nielen s baktériami a zápalmi. Jeho aróma tiež uvoľní vaše zmysly a posilní chuť do života a pozdvihne sebavedomie.

 

Zdroj: https://www.nobilis.cz/