Vážení zákazníci, ak by ste potrebovali pomôcť s výberom sme tu pre vás. Pampuri

Balíte sa do pôrodnice? Toto sa vám zíde

 

Určite si všetky pamätáte ten radostný deň, kedy ste zistili, že ste v očakávaní. 9 mesiacov, počas ktorých ste sa pripravovali na pôrod však ubehlo ako voda a vás teraz čaká jedna z dôležitých úloh, a to nachystať sa a zbaliť do pôrodnice. 

Častokrát sa stáva, že pokiaľ sa človek neocitne v konkrétnej situácii, nenapadne mu zbaliť si viacero užitočných vecí. Toto hlavne platí pre prvorodičky.

Nemusíte sa však vopred stresovať, my sme pre vás pripravili jednoduché zhrnutie všetkého, ako situáciu od balenia do pôrodnice až po samotný príchod s dieťatkom domov zvládnuť čo najjednoduchšie.

Situáciu s balením nikdy nepodceňte , v prípade že sa dieťa vypýta na svet skôr, ako ste očakávali. V prvom rade nezabudnite na osobné dokumenty s tehotenskou knižkou a pohodlné oblečenie pre vás, mamičku. Samozrejmosťou sú aspoň 2 tehotenské košele, popôrodné sieťované nohavičky, podprsenka na dojčenie spolu s prsnými vložkami, keďže mliečko môže medzi kojeniami trocha tiecť. Dáte si podprsenku, do nej vložíte prsné vložky a vyhnete sa tak mokrej nočnej košeli. Nezabudnite na župan, ponožky a papuče. Pozor aby vám papuče neboli veľké, nešmýkali sa vám v nich nohy a neprišli zbytočne k úrazu. Na cestu domov odporúčame pohodlné voľné oblečenie.

V rámci hygienických potrieb pre mamičku si môžete vziať gynekologické vložky, ale tie by mala poskytnúť aj nemocnica a toaletné potreby na každodennú potrebu. Zubná kefka s pastou, hrebeň, krémy, osušku, sprchový gél, vlhčené utierky, balzam na pery, nosné kvapky, mastička na prsia (pri dojčení budete mať popraskané bradavky), chladiaci krém na hrádzu v prípade poranení od obľúbenej českej prírodnej kozmetiky aj pre deti Nobilis Tilia.  Ako býva nemilým zvykom v našich nemocniciach, radšej si vezmite aj toaletný papier, ktorý v nemocnici veľakrát nenájdete.

Nápomocná vám v prípade potreby bude odsávačka na mlieko. Základom je mobilný telefón s nabíjačkou a dostatok tekutín, ktoré po pôrode budete potrebovať.

V neposlednom rade sú vecičky pre dieťatko. Vezmite však iba základné oblečenie ako body, košieľky, ponožky, bavlnenú čiapočku a rukavičky (chránia pred poškriabaním), jednorazové a látkové plienky, deka. Z detskej kozmetiky odporúčame krém na zapareniny z detskej rady slovenskej značky Two Cosmetics.

Po narodení dieťatka sú najdôležitejšie prvé hodiny po pôrode. Preto najvhodnejším prostredím na popôrodnú adaptáciu je náruč matky a kontakt novorodenca s matkou koža na kožu, tzv.bonding.

Hurá domov! Otecko nemôže zabudnúť na vajíčko. V ňom ho odnesiete z pôrodnice a preveziete ho v ňom aj autom. Využijete ho niekoľko týždňov aj ako autosedačku.

Po príchode z nemocnice domov už nebude všetko tak, ako to bolo kedysi. Na jednej strane ste sa v pôrodnici mohli spoľahnúť na personál, na druhej strane doma si všetko môžete robiť po svojom.

Novorodeniatko si vyžaduje celú vašu osobu a všetka pozornosť sa sústredí na neho a všetky nové situácie, ktoré vás môžu potrápiť. Novorodenec môže často kýchať. Neznamená to však hneď to, že by bol chorý, má len citlivejšie reflexy. Štikútanie je pre najmenšie bábätká tiež bežné. Dojčenie je najpohodlnejšia metóda kŕmenia. Ak sa aj napriek vašej maximálnej snahe nevytvára dostatok mlieka v  prsníkoch, je potrebné dieťatko dokŕmiť umelou výživou. Pokiaľ to nechcete vzdať, môžete si prsníky stimulovať masážnym olejom a piť čaj na dojčenie od Nobilis Tilia.  Hlavne sa snažte ostať v psychickej pohode a nerobiť na seba veľký nátlak. Ak dieťa po kŕmení občas grcká, neľakajte sa.

Po narodení polohujte len bábätko, ktoré je hore, nikdy nie spiace. Novorodenca nenechávajte spávať v prekúrených miestnostiach a na brušku. Bábätko netreba kúpať každý deň, stačí každé 2 – 3 dni, oblasť genitálií je však vhodné umývať denne. Dôležité je sledovať aj kožu na krku, pod pazuchami a na stehnách. Bábätko kúpte v čistej vode, prípadne vo vhodnom detskom kúpeľovom oleji.

 

Pýtate sa i vy kedy je ten správny čas na prvú prechádzku? Samozrejme záleží od počasia a vášho presvedčenia, no aspoň týždeň je vhodné zotrvať s bábätkom doma.

Prvé týždne sa vám budú zdať náročné a všetky si želáme, aby naše dieťa bolo šťastné a v prvom rade zdravé. Postupne si na seba však zvykáte, režim je pri takomto malom dieťati nemožný. Nebojte sa, aj tento stav raz príde. Váš drobec postupne začne objavovať svet naokolo, bude ho zaujímať všetko a vám zostane konečne chvíľu čas aj na seba a svojho partnera. Premena páru na rodinu je náročná. Dieťa vie zatriasť istotami, návykmi, rutinou i prioritami. Čas strávený spoločne ako rodina je však tým najúčinnejším prostriedkom upevňovania rodinného puta aj po pôrode.

 

 

Pampuri

 

                                                                                                Pripravila: Miroslava Miklíková