Vážení zákazníci, ak by ste potrebovali pomôcť s výberom sme tu pre vás. Pampuri

Ako na opaľovanie v súlade s prírodou?

Pokiaľ sa tento rok chystáte užiť si leto a slnko dosýta, zrejme sa vyberiete na nákup opaľovacích a ochranných prostriedkov. Pri výbere kozmetiky s UV ochranou sa stretnete s podivnými pojmami a nie práve nízkymi cenami. A tiež s istotou narazíte na mýty a nepravdy, najmä ak budete loviť vo vodách prírodnej kozmetiky.

Tridsiatku alebo päťdesiatku? Rozdiel je minimálny


UV žiarenie je elektromagnetické vlnenie, ktoré má tak vysokú energiu, že je schopné štiepiť molekuly DNA. Práve to môže viesť k rozvoju neprirodzeného bunkového bujnenia a vzniku melanómu. UV faktor na kozmetike označuje mieru absorpcie tohto UV žiarenia, teda čím vyšší je UV faktor, tým viac UV žiarenia absorbuje. Slnečný ochranný faktor (OF) veľmi zjednodušene vyjadruje násobok doby pre relatívne bezpečný pobyt na slnku bez toho, aby došlo k navodeniu zápalu kože so začervenaním. Táto doba sa pre neošetrenú pokožku pohybuje pre osoby s fototypom kože II a III, ktoré sú v našej zemepisnej šírke obvyklé, v rozmedzí 5 – 10 minút. Prostriedok označený SPF (OF) 10 by mal zaistiť predĺženie doby bezpečného pobytu na slnku zhruba 10 krát tj asi 100 minút.

Výrobok deklarujúci ochranný faktor 15 absorbuje 93 % dopadajúceho UVB žiarenia, avšak výrobok deklarujúci ochranný faktor 30 absorbuje „iba“ 97 % dopadajúceho UVB žiarenia. Vyšší faktor už vyššiu ochranu nezaistí, pretože 100% ochranný film neexistuje. Opaľovací krém je filter, akési sito, ktorého otvory sú menšie, ak je UV faktor vyšší, ale stále iba sito s otvormi. Nemôžeme teda ani s ochranou zdržiavať sa na slnku neobmedzene dlho. Aby mohol byť výrobok s ochranným faktorom schválený na predaj, musí spĺňať legislatívne požiadavky na účinnosť filtra v oblasti UVB a UVA, na vodeodolnosť a odolnosť proti oteru (pri kúpaní a následnom utieraní uterákom, pri potení), aplikačné vlastnosti (roztierateľnosť, bieliaci efekt) , stabilitu pri teplotách obvyklých v lete a tak ďalej. Pre prírodnú kozmetiku teda nič jednoduché.

Chemický verzus fyzikálny


UV faktor musí absorbovať UV žiarenie minimálne 99,9%, a to aj vo vrstve tenšej ako 1mm. Navyše musí byť proti žiareniu odolný a nesmie sa jeho vplyvom rozpadať na škodlivé látky, nesmie byť toxický ani karcinogénny. Je tiež dôležité, aby zostával iba na povrchu pokožky a nevstrebával sa do hlbších vrstiev kože. A ako na výrobku spoznáte, aký filter obsahuje? Vaším vodítkom je iba názvoslovie INCI.

Chemický UV filter: Ide o organické zlúčeniny, ktoré pri dopade UV žiarenia premieňajú časť jeho energie a jeho vlnovú dĺžku. U týchto UV filtrov je riziko vzniku fotoalergénov a fotosenzibilizujúcich látok, pretože môžu vznikať úplne nové molekuly s vyšším toxickým potenciálom. (INCI: Benzophenone-3, Ethylhexyl Methoxycinnamate, 3-Methylbenzylidene Camphor).

Fyzikálny UV filter: Sú to pigmenty na báze oxidu titaničitého a zinočnatého vo forme jemných zrniek o rôznej veľkosti, ktoré UV žiareniu odrážajú podobne ako zrkadlo. Nevýhodou fyzikálnych UV filtrov je biely film, obzvlášť pri vyšších koncentráciách. (INCI: Titanium Dioxide, Zinc Oxide).

Hybridný UV filter: Jedná sa o organické zlúčeniny, ktoré sa chovajú ako fyzikálne filtre, žiarenie nepohlcujú, ale odrážajú. (INCI: Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine, Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetrametylbutylphenol).
Klasické krémy majú chemické UV filtre a fyzikálne UV filtre. Aby nevznikal biely povlak na pokožke, fyzikálne filtre bývajú v mikro alebo v nanočasticach. Krémy s certifikáciou prírodná kozmetika neobsahujú žiadne protibieliace zložky a ich UV filtre smú byť iba fyzikálne, bez použitia nanotechnológií, prípadne doplnené rastlinnými extraktmi.

 

 

Prírodné verzus chemické zloženie

V rozmanitej ponuke opaľovacích produktov si dnes môžete vybrať, či ochranu poskytne UV filter chemický, ktorý sa používa v bežných opaľovacích prostriedkoch, alebo si môžete zvoliť prípravky s prírodným, fyzikálnym UV filtrom. Chemické UV filtre sú odolnejšie, vstrebávajú sa do pokožky a UV žiarenie pohlcujú, majú však toxický potenciál, často vyvolávajú alergické reakcie či ekzémy, ich nanočastice sa uvoľňujú do vody, a majú tak negatívny vplyv na morské živočíchy, ako sú koraly. Ich nevýhodou tiež je, že nadobúdajú účinnosť až niekoľko desiatok minút po nanesení. Fyzikálne UV filtre predstavujú pigmenty oxidu titaničitého a zinočnatého vo forme jemných zrniek o rôznej veľkosti, ktoré sa nevstrebávajú do kože, zostávajú na jej povrchu a UV žiarenie odrážajú ako zrkadlo, ich nanočastice tak neprenikajú pod povrch kože. Sú navyše účinné ihneď po nanesení a vďaka svojmu pôvodu nemajú negatívny vplyv na životné prostredie.

Opaľovací rad Nobilis Tilia pre celú rodinu

V našej ponuke nájdete tri nové opaľovacie mlieka, do ktorých odtlačili všetko, čo by zdravé a bezpečné opaľovacie prípravky mali poskytnúť. Mlieka disponujú faktormi SPF 15 a SPF 30. Zaručujú vodeodolnosť a bezpečnú ochranu pred UVA a UVB žiarením vďaka použitiu fyzikálneho UV filtra oxidu titaničitého. Starostlivo vybrané zloženie šetrné k prírode, je doplnené vitamínom E, D-panthenolom a bio jojobovým olejom, a dodáva mlieku ľahkú, nebieliacu konzistenciu, hydratáciu a jemnú bylinkovú vôňu. Pre citlivú pokožku najmenších detí sme pripravili opaľovacie mlieko Jozefínka s UV faktorom 30.

 

Zdroj: Nobilis Tilia