Vážení zákazníci, ak by ste potrebovali pomôcť s výberom sme tu pre vás. Pampuri

Vitamín C v kozmetike

Vitamín C významne zlepšuje kvalitu pokožky a skrášľuje ju viac ako akýkoľvek makeup. V priebehu niekoľkých týždňov dodá pleti žiarivosť a vláčnosť, bude zdravšia a hydratovanejšia. Tieto jeho schopnosti sú pomerne dobre známe, vitamín C samotný je dobre preskúmaný, ale tých mýtov, neprávd či nepresností je okolo neho stále dosť. Pozrime sa na tie najčastejšie.

 

PRAVDA: VITAMÍN C OMLADZUJE

Vitamín C je antioxidant, ktorý chráni pleť pred škodlivým vplyvom slnečného žiarenia. Podporuje tvorbu kolagénu a zároveň vytvorený kolagén chráni pred poškodením. Kolagén je dôležitá bielkovina, ktorej produkcia vekom v organizme klesá a významne ho ničí aj škodlivé UV žiarenie či nezdravý životný štýl. Čím menej kolagénu náš organizmus produkuje, tým staršie pleť vyzerá. Pomôžme mu, tvoriť ho viac.

 

NEPRAVDA: NA TYPE „CÉČKA“ NEZÁLEŽÍ

Na type vitamínu C záleží veľmi. Vedci pre nás vytvorili množstvo jeho foriem a je fakt, že zorientovať sa v nich, môže byť pre laika problém (napr. l-ascorbic acid, ascorbyl palmitate, magnesium ascorbyl phosphate, ascorbyl tetraisopalmitate). Majú rôzne vlastnosti, líšia sa v miere stability (a teda bezpečnosti), líšia sa aj v tom, či sú rozpustné v tuku alebo vode, ich schopnosť odolávať teplu a svetlu je rôzna. Kým napríklad kyselina askorbová je veľmi nestabilná, ascorbyl tetraisopalmitate je stabilný, kým kyselina askorbová dráždi vo vyšších koncentráciách pleť, ascorbyl tetraisopalmitate je jemný a nedráždivý. Aby mohla kyselina askorbová rozvinúť svoje účinky, je potrebné, aby bola jej koncentrácia aspoň 20-percentná. Naproti tomu ascorbyl tetraisopalmitate dosahuje rovnaké účinky už pri trojpercentnej koncentrácii. Sérum Pro-Collagen Vitamin C Night Oil Serum obsahuje ascorbyl tetraisopalmitate.

 

NEPRAVDA: JEDINE Z „CÉČKA“ APLIKOVANÉHO NA PLEŤ MÁ PLEŤ ÚŽITOK

Tak toto je časté a našťastie nepravdivé tvrdenie. Pleť má úžitok nielen s vitamínu C, ktorý na ňu aplikujeme, ale prospieva jej aj ten, ktorý prijmeme v strave. A najefektívnejšie je, ak sa tieto dve cesty skombinujú. Ak chceme mať zdravú pleť, dopĺňajme céčko zvonku aj zvnútra.

 

NEPRAVDA: VITAMÍN C JE VHODNÝ NA DEŇ

Viacerí výrobcovia deklarujú, že ich pleťové prípravky s obsahom vitamínu C môžeme používať aj počas dňa. Ak aj nejde o nepravdu, celkom určite ide o neistotu. Či je jeho denné použitie bezpečné, o tom zatiaľ nemáme k dispozícii žiadne klinické štúdie. Držíme sa teda pôvodného vedeckého odporúčania a radíme používať naše sérum na noc a ak na deň, tak jedine s vyššou ochranou pred UV žiarením.

 

PRAVDA: VITAMÍN C ZABRAŇUJE HYPERPIGMENTÁCII

Vitamín C to naozaj dokáže. Blokuje nežiadúcu tvorbu melanínu. Preto, ak je vaša pleť náchylná reagovať na UV žiarenie tvorbou pigmentových škvŕn, je načase, aby ste to stopli. Zadovážte si sérum s vitamínom C a počas celého roka si dôsledne chráňte pokožku pred UV žiarením.

 

NEPRAVDA: ČÍM VIAC „CÉČKA“, TÝM LEPŠIE

V Noili používame derivát vitamínu C ascorbyl tetraisopalmitate, ktorý je vysoko účinný už pri nízkych koncentráciách. Je to jedna z jeho hlavných výhod. Účinkom sa bez problémov vyrovná tým najvyšším používaným koncentráciám kyseliny askorbovej. Známe je aj to, že pleť nedokáže spotrebovať vyšší podiel vitamínu C a to je ďalší dôvod, pre ktorý je predháňanie v sile koncentrácie naozaj zbytočné. Príliš veľa céčka navyše spôsobuje nepríjemné štípanie a prípravky s vysokým podielom vitamínu C dráždia citlivú pleť.